Pratite nas:

Rovinjski SDP-ovci: Omogućit ćemo besplatan vrtić, a planiramo i novi starački dom

Goran Subotić i Maria Blažina na RovinjFM

Dva dana uoči lokalnih izbora, na Rovinj FM-u gostovali su SDP-ovi kandidati za gradonačelnika i zamjenicu gradonačelnika Rovinja, Goran Subotić i Maria Blažina koji su su između ostalog dotaknuli svog izbornog programa.

Subotić je naglasio deset točaka programa među kojima je besplatan vrtić i jaslice za svu djecu, besplatni obroci i jednosmjenska nastava za sve osnovnoškolce kao i realizacije poticajne stanogradnje.

‘’Osigurat ćemo svoj djeci besplatno pohađanje jaslica i vrtića. Za sve osnovnoškolce osigurat ćemo besplatan obrok i nastavu u jednoj smjeni. Pokrenut ćemo u svim osnovnim školama program unapređenja prehrane djece usvajanjem pravilnih prehrambenih navika i očuvanja zdravlja kroz uvođenje zdravih obroka u organiziranu školsku prehranu te kroz edukaciju djece i njihovih nastavnika.

Kroz jednosmjensku nastavu djeci će se omogućiti i kvalitetnija raspodjela slobodnog vremena i posvećenost sportu. Povećat ćemo ulaganja u temeljnu sportsku infrastrukturu. Izgradnjom, uređenjem i podizanjem funkcionalnosti zatvorenih i otvorenih sportskih objekata omogućit ćemo svim građanima grada Rovinj-Rovigno bavljenje sportom sukladno njihovim afinitetima.

Omogućit ćemo vrtićima i osnovnim školama uvođenje i primjenu NTC sustava učenja kroz redovitu nastavu i slobodne aktivnosti (Nikola Tesla centar – Odsjek Mense za darovite, čiji je autor dr. Ranko Rajović). Nove okolnosti izazvane pandemijom COVID-19 izuzetno su se negativno odrazile na djecu, na njihov intelektualni, emocionalni i društveni razvoj. Oslanjanje na digitalne medije te njihova sveprisutnost u našim i dječjim životima uvelike je promijenila intelektualni razvoj naše djece. Integriranjem u nastavu kreativnih i inovativnih aktivnosti usmjerenih na razvoj motoričkih i kognitivnih sposobnosti u predškolskoj i školskoj dobi osigurat ćemo najmlađima bolju spremnost na izazove s kojima će se susretati na tržištu znanja i tržištu rada.

Izgradnja novog staračkog doma

Blažina je istaknula nužnost transparentne administracije kazavši kako se povjerenje građana najlakše se stječe uvidom u poslovanje kroz javnu dostupnost ugovora i troškova.

‘’Kako bismo osigurali potpunu transparentnost trošenja javnog novca kroz funkcioniranje grada Rovinj-Rovigno inzistirati ćemo na tome da svaki račun u javnoj upravi bude dostupan javnosti.

Na taj način omogućit će se odgovorno upravljanje sredstvima, bez suvišnih troškova, bespotrebnih stavki i preplaćenih roba i usluga. S obzirom na veličinu proračuna u iznosu 180,5 mil. kn/god., a u usporedbi s drugim gradovima slične veličine u RH, Rovinj ima relativno niska ulaganja u trajnu infrastrukturu, nasuprot izdacima poslovanja koji su nesrazmjerno visoki.’’

Dodali su kako je potrebno izgraditi novi starački dom iz gradskih sredstava kako bi se zadovoljila potražnja u gradu Rovinju, jer trenutno postojeći dom ne garantira građanima Rovinja mjesto, jer nudi jednaka prava na konkuriranje za mjesto građanima iz ostalih županija RH.

‘’Osnovat ćemo tim gerontodomaćica za pomoć starima i nemoćnima na trošak grada’’ rekli su između ostalog SDP-ovi kandidati za gradonačelnika i zamjenicu gradonačelnika, Goran Subotić i Maria Blažina.