Pratite nas:

Plaćat ćemo kazne zbog malog postotka odvajanja otpada!

Blažina-Burgić-Subotić

Uoči sjednice Gradskog vijeća Rovinja zakazane za srijedu, 26. siječnja, medijima je poslano priopćenje koje potpisuje Maria Blažina, predsjednica SDP-a Rovinj i Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Rovinja.

Reakcija se, naime, odnosi na novi prijedlog Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada koji se nalazi u javnom savjetovanju do 24. siječnja, a uvršten je u dnevni red sjednice koja se održava dva dana kasnije.

Klub vijećnika SDP-a ukazivao je i tijekom pripreme prijedloga Odluke na određene manjkavosti, kroz primjedbe, prijedloge i amandmane dostavljene na prošlu sjednicu Gradskog vijeća.

“Veliki broj građana uočio je slične probleme te su ih istaknuli kroz javno savjetovanje. Radi velikog broja primjedbi, i s obzirom na naše brojne prijedloge za poboljšanje, donošenje spomenute odluke je odgođeno za kraj siječnja do kada je i zakonski rok za njeno donošenje.

Također smo naveli da bi bilo dobro da se prijedlozi Odluka usklade na nivou Istarske županije. Nažalost, novi prijedlog odluke koji je trenutno na javnom savjetovanju te na dnevnom redu iduće sjednice ne nudi kvalitetna rješenja, pogotovo vezano uz učestalost odvoza reciklabilnog otpada, veličinu spremnika za sakupljanje otpada, kriterije za umanjenje cijene javne usluge i ugovorne kazne”, navode iz rovinjskog SDP-a.

-Općenito se može reći da je Grad Rovinj relativno čist i da je odvoz komunalnog i ostalog otpada redovit, ali činjenica je da u postotku vrlo malo razdvajamo i selektivno zbrinjavamo reciklabilni komunalni otpad. Ako tako nastavimo teško ćemo postići Zakonom postavljene uvjete od minimalno 50 posto mase komunalnog otpada koji će se morati oporabiti recikliranjem i pripremom za ponovnu uporabu te ćemo morati plaćati kazne za nedostatni postotak selektiranog reciklabilnog otpada, upozorava Blažina.